Reis maken op een binnenvaartschip

Het is een mooie, zonnige dag en je besluit om een tochtje te maken op een binnenvaartschip. Je kunt genieten van het uitzicht op het water, de wind door je haren en de zon op je gezicht. Een binnenvaart reis is een ontspannende ervaring die iedereen eens in zijn leven moet meemaken!

Wat is een binnenvaartschip?

Binnenvaartschepen zijn schepen die bedoeld zijn om op binnenwateren te varen. In Nederland worden ze voornamelijk gebruikt om goederen over de rivieren en kanalen te vervoeren. Binnenvaartschepen zijn meestal groter dan plezierjachten en hebben een diepgang van minimaal 1,20 meter (4 voet).

De verschillende soorten binnenvaartschip

Binnenvaartschepen zijn er in verschillende soorten en maten. De meest voorkomende soorten zijn tankers, bulkcarriers en containerschepen. Tankers zijn bedoeld om vloeistoffen (olie, benzine, chemicaliën) te vervoeren. Bulkcarriers vervoeren droge lading zoals graan, kolen of ijzererts. 

Voor-en nadelenvan een binnenvaartschip

Natuurlijk zijn er altijd voordelen en nadelen aan elk soort transportmiddel. Wanneer je kiest om op een binnenvaartschip te varen, zijn hier een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Allereerst is het belangrijk om te weten dat binnenvaartschepen vaak veel groter zijn dan andere soorten schepen. Dit betekent dat je misschien niet zo gemakkelijk van boord kunt gaan als je wilt. Je moet ook bedenken dat deze schepen vaak langzaam varen, dus als je ergens snel naartoe moet, is dit misschien niet de beste optie voor jou. Aan de andere kant kan een binnenvaartschip een geweldige manier zijn om rustig te varen en genieten van het uitzicht op de rivier of het kanaal. Ben je van plan om een binnenvaartschip te kopen? Schakel dan een scheepsmakelaar in.

Wat zijn de kosten van een binnenvaartschip?

Een binnenvaartschip kopen doe je vanaf ongeveer €30.000. Maar deze prijs kan enorm oplopen. Dit is afhankelijk van de grootte, het type en de leeftijd van het schip. Een nieuw schip kost meer dan een tweedehands schip. Ook de inrichting van het schip en de aanpassingen die je wilt maken, bepalen de uiteindelijke prijs.

Binnenvaartroutes

Als je van plan bent om een binnenvaartschip te nemen, moet je weten welke routes er beschikbaar zijn. In Nederland zijn er verschillende binnenvaarroutes die je kunt nemen, afhankelijk van waar je naartoe wilt varen.

De meeste binnenvaarroutes in Nederland lopen via de Rijn, de Maas of het Amsterdam-Rijnkanaal. Deze routes zijn vaak druk bevaren en je moet rekening houden met veel andere schepen op de route. Als je naar Duitsland wilt varen, is het Amsterdam-Rijnkanaal de beste optie. Dit kanaal loopt van Amsterdam naar Duisburg en is één van de meest bevarende kanalen in Europa.